De afgelopen jaren was LinkedIn voor jou misschien niet interessant. En besteedde jij jouw online-tijd voornamelijk aan Instragram en Snapchat. Maar, nu jij als student jouw eerste stappen in jouw professionele carrière zet, wordt LinkedIn steeds relevanter.
LinkedIn is namelijk niet meer weg te denken uit de digitale wereld. Miljarden zoekopdrachten per jaar zorgen voor een hoge positie in het zakelijke zoekverkeer. In Nederland zijn er dan ook ruim 8,5 miljoen accounts. Naast een platform voor werkzoekenden, is het ook een netwerk- en kennisplatform. Een perfecte plek dus om jouw carrière een boost te geven. Belangrijk dus dat jouw profiel er gelikt uitziet! Om jou hierbij te helpen geven we je graag 7 tips.
Voordat jij je profiel aan gaat passen is het wel even handig de optie ‘profielwijzigingen delen’ uit te zetten. Dan krijgt jouw netwerk niet iedere keer die vervelende notificaties wanneer jij jouw profiel wijzigt. Dit doe je als volgt:
Klik bovenaan in de menubalk op ‘Ik’ of klik via de mobiele app op je profielfoto;
- Selecteer ‘Instellingen;’
- Klik bovenaan op het ‘Privacy’;
- Klik op ‘Deel functiewijzigingen, gewijzigde opleidingen en werk jubileums’’;
- Schuif de slider naar ‘Ja’ om je profielwijzigingen te delen, of naar ‘Nee’ om de profielwijzigingen niet te delen.
Gebruik een professionele foto
Als Instagram legende ben jij natuurlijk een ster in het maken van prachtige selfies. Helaas zijn veel van deze foto’s niet zo geschikt voor LinkedIn. Tijd dus om een professionele foto te (laten) schieten. Maar, hoe fix je dat? Een professionele foto bevat zoveel mogelijk gezicht en weinig lichaam. Daarnaast zorg je voor een rustige achtergrond en trek je nette kleding aan. Ook is het belangrijk dat je vriendelijk overkomt en dat de foto van goede kwaliteit is.
Fix je URL
Wanneer jij een profiel aanmaakt regelt Linkedin dat jij een url krijgt. Deze bestaat uit jouw naam gevolgd door random letters en cijfers. Gelukkig kun je dit zelf wijzigen naar je naam + achternaam. Dit zorgt voor een betere online vindbaarheid via bijvoorbeeld Google. Daarnaast staat het een stuk netter en link je makkelijker naar je profiel. Dit kun je wijzigen via je desktop. Dit doe je door via instellingen te gaan naar ‘Openbare profiel en URL bewerken’.In het popup venster klik je rechtsboven op ‘Aangepaste URL bewerken’.
Regel een opvallende headline
Je profielfoto en de zogeheten kopregel van je profiel zijn overal op LinkedIn zichtbaar. Ook bij het ranken van de zoekresultaten kijkt LinkedIn als eerst naar de kopregel, de overige informatie is minder relevant. Beter regel je dus dat deze kopregel aansluit op je functietitel en je vakgebied.
Voeg links toe aan je profiel
Onder je contactinformatie is het mogelijk om drie links toe te voegen aan je profiel. Hier kun je bijvoorbeeld linken naar je eigen website, online portfolio of overige online kanalen. Naast een professionele uitstraling draagt dit ook nog eens bij aan de SEO score van je website / portfolio. Klik op ‘Contactgegevens’ en in de pop-up op het pennetje. Hier zie je gelijk ‘website toevoegen’.Vul hierbij een eigen gekozen titel in, dit draagt bij aan een hogere linkwaarde.
Schrijf een profiel samenvatting
Een korte samenvatting die omschrijft wie je bent en wat je kunt. Dit zorgt voor geloofwaardigheid, interesse en vertrouwen. Het kan hiermee zorgen voor nieuwe kansen, connectie verzoeken of samenwerkingen. Ook LinkedIn checkt deze tekst voor de zoekresultaten. Gebruik dus relevante zoekwoorden in je samenvatting. Schrijf naast over jezelf ook over het bedrijf waarvoor je werkt. Hiermee kunnen lezers beoordelen of jouw werkzaamheden relevant zijn.
Vaardigheden uitlichten
Naast je opleiding en werkervaring kun je ook jouw vaardigheden invullen. Door middel van steekwoorden geef je aan waarin jij uitblinkt. Dit kunnen zowel skills zijn op gebied van software als vaardigheden op gebied van communiceren of organiseren. Je kunt collega’s of medestudenten ook vragen deze vaardigheden te onderschrijven. Deze erkenning dient als ‘social proof’ voor de lezers.
Voeg connecties toe uit je vakgebied
Hoe meer connecties, hoe beter je vindbaar bent op LinkedIn. Minimaal enkele honderden connecties zorgt voor een hoge rank in de zoekresultaten. Zorg er wel voor dat het connecties zijn uit je vakgebied. Hiermee ben je relevant. Ook is het goed om lid te worden van relevante groepen.
Nieuwe uitdaging? Maak slim gebruik van LinkedIn
Met bovenstaande tips beschik jij straks over een professioneel LinkedIn-profiel. Zo kunnen potentiële werkgevers je goed vinden en wie weet vind jij straks hiermee je droombaan.
Misschien denk je dat een goed LinkedIn profiel kan wachten totdat jij daadwerkelijk aan het werk gaat. Maar, bedenk je dat jij nu alvast kunt beginnen met het opbouwen van een relevant netwerk onder medestudenten. Ook kun je alvast je studiegenoten vragen om je vaardigheden te onderschrijven.
Wanneer jij op zoek bent naar een stageplek of een leuke technische bijbaan kun je ook goed gebruik maken van LinkedIn. Door een oproep te doen en deze te laten delen door jouw netwerk is je kans op succes een stuk groter!
Direct op zoek naar een leuke bijbaan of stageplek? Check dan ons vacature aanbod voor bijbanen, traineeships en stages.