Luco van de Wolfshaar (21 jaar) studeert aan de Hanzehogeschool Groningen en naast zijn opleiding heeft hij een technische bijbaan. Wij stelden Luco een paar vragen over zijn bijbaan:

Wat voor opleiding volg je?
Momenteel volg ik de HBO-opleiding Civiele Techniek aan de Hanzehogeschool Groningen en zit ik in het vierde jaar. In september zal ik beginnen met afstuderen waarna ik nog van plan ben om verder te studeren.

Wat voor bijbaan heb je?
Ik ben sinds maart technisch medewerker bij MUG Ingenieursbureau. Ik assisteer waar nodig is en dat komt voornamelijk neer op het uitwerken van AutoCAD tekeningen. De tekeningen lopen uiteen van het intekenen van gebouwen tot het tekenen van een wegontwerp.

Hoeveel uur in de week ben je hier aan kwijt?
Omdat ik in het afgelopen halfjaar weinig studiedruk had, heb ik veel uren kunnen maken. Ik heb een aantal weken 40 uur gedraaid, maar ik had wel altijd de vrijheid om zelf aan te geven wanneer ik wel en niet kon. Zo kon het bijvoorbeeld dat ik in een week van tentamens wel de tijd kreeg om me hiervoor voldoende op voor te bereiden.

Hoelang moet je reizen naar je bijbaan?
Het kantoor van MUG Ingenieursbureau is gevestigd in Leek en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf mijn kamer in Groningen naar het kantoor ben ik bij elkaar drie kwartier onderweg, inclusief een kleine 10 minuten lopen van de bushalte.

Hoeveel uur in de week ben je kwijt aan je studie?
Ik heb nu een rustig half jaar en ben ik weinig tijd kwijt aan mijn studie. Als ik aangeef dat ik voor mijn studie bezig moet, krijg ik daar wel de vrijheid voor.

Hoe ben je bij de bijbaan gekomen?
In het verleden ben ik actief geweest voor de studievereniging Hestia, die de studenten van Bouwkunde en Civiele Techniek vertegenwoordigt op de Hanzehogeschool. Zij hebben contact met Or-Quest en ik heb contact gezocht met het detacheringsbureau. Al vrij snel kwam het aanbod om aan de slag te gaan bij de MUG, wat erg bevalt.

Kun je iets vertellen over het bedrijf?
MUG Ingenieursbureau is actief op verschillende gebieden; Milieu, Archeologie, Geo en Infra. Binnen deze sectoren worden ze benaderd om onderzoeken uit te voeren en opdrachten klaar te stomen voor aanbestedingen. Ook zijn ze erg actief met hun partner KSD (Koninklijke Sjouke Dijkstra, een uitvoerder in de infra-sector) met het inschrijven van aanbestedingen.

Wat voor werkzaamheden voer je voornamelijk uit?
Ik ben eigenlijk voornamelijk bezig met het maken van AutoCAD tekeningen, omdat er hier en daar en tekort was/is aan tekenaars.

Heb je tijdens je bijbaan iets uitgevoerd waar je trots op bent?
Niet zozeer iets waar ik trots op ben, maar ik krijg wel voldoening uit de waardering die ik krijg van mijn collega’s. Laatst heb ik wel een bijdrage geleverd aan een gewonnen aanbesteding, waar ik dan wel een beetje trots op was.

Wat zijn de voor- en nadelen van je bijbaan?
Ik kan zelf aangeven wanneer ik beschikbaar ben om te komen werken. Een nadeel zou het reizen kunnen zijn, maar dit is te overzien.

Zou je andere studenten ook zo’n bijbaan aanraden?
Als je de tijd hebt zeker, het is een leerzame tijd en het staat natuurlijk mooi op je CV. Geef duidelijk aan wat je sterke punten zijn, zodat er een passende baan aan je gekoppeld kan worden.

Wat vind je van Technische Bijbanen?
Ik was nooit zozeer op de hoogte van het concept technische bijbanen, maar dankzij Or-Quest heb ik hier kennis meegemaakt en ben ik er zeer over te spreken. Een bijbaan zoekt men vaak voor het geld, maar waarom niet ook gelijk zodat men wat leert en het iets toevoegt aan je studie?